شیرآلات صنعتی چیست؟
شیرآلات، وسایلی برای تنظیم فشار، تغییر، قطع و وصل کردن جریان سیالات، از جمله مایعات و گازهاست. این ابزار در صنایع و کاربردهای مختلف مورد استفاده قرار میگیرد.
انواع شیرآلات صنعتی کدام است؟
در این بخش به چند نوع از شیرآلات پرکاربرد و رایج در صنعت اشاره کرده و بعضی از انواع آن را معرفی میکنیم.
شیرهای کروی
شیرهای سوزنی
شیر توپی
شیر یک طرفه
شیر تخلیه
شیر زانویی
شیر شلنگی
شیرهای کشویی
شیر کنترل دما
شیر دروازهای
کاربرد شیرآلات صنعتی کجاست؟
با توجه به کارکردی که شیرآلات صنعتی در کنترل جریان سیالات دارند، در هر کجا که مواد و سیالات مختلف جهت تحقق هدفی مشخص جریان دارند، از شیرآلات استفاده میشود.
برای مثال:
کشاورزی
پالایشگاهها
نیروگاهها
صنایع نفت، گاز و پتروشیمی
آب و فاضلاب
صنایع دریایی
ساختمانهای تجاری
جنس اتصالات و شیرآلات
شیرآلاتی که در ساختمان مورد استفاده قرار میگیرند از جنس سرب خشک یا آلیاژهای برنجی هستند و با روکشهای مختلف ظاهری متفاوت پیدا کردند. سرب از نظر بهداشتی مناسب نیست و به مرور زمان دچار خوردگی خواهد شد. اگر شیرآلات سربی به خوبی آبکاری نشوند پس از مدتی به دلیل قرار گرفتن در معرض آب آلودگیهای خطرناک ایجاد میکنند که برای سلامتی انسان خطر دارد.
یکی از نکاتی که در ساخت شیرآلات مورد توجه واقع میشود این است که در برابر آب تا دمای ۹۰ درجه سانتی گراد مقاومت داشته باشد و دچار خوردگی نشوند. علاوه بر آن تغییر در طعم و رنگ آب نشانه یک نقص و نقطه ضعف آن است و موجب رشد باکتری و در نهایت به خطر افتادن سلامت انسان است. در حال حاضر به دلیل بهداشتی نبودن فلز سرب اکثر کارخانجات تولید کننده شیرآلات از آلیاژ برنج برای ساخت این محصول استفاده میکنند.
انواع اتصالات و شیرآلات شامل دو نوع لوله درزدار و لوله مانیسمان است. این لولهها در انواع مختلفی مانند سه راهی فولادی، زانویی فولادی، سردنده فولادی، تبدیل فولادی وکپ فولادی موجود است. در میان انواع فولادی، زانویی فولادی مصرف بیشتری خواهد داشت.
یکی از مناسبترین راههای تولید اتصالات در نظر گرفتن مواد، اندازه و شکل به علاوه استاندارد مورد نظر، روش قالب و سمبه است که در این روش نوع فولادی اعم از زانویی فولادی سه راهی فولادی، کپ و تبدیلهای مساوی و نامساوی پس از گداخت کامل در کورهها توسط یک سمبه با فشار بالا به اشکال مختلف که در بالا اشاره گردید تبدیل میگردند.
برخی از انواع پر کاربرد اتصالات در شیرآلات، در زیر ذکر شده است؛
۱. اند کانکشن رزوهای (Screwed Valve End Connections)
این مدل از اتصالات شیرآلات صنعتی برای فشارهای پایین مناسب هستند. آنها مقرونبهصرفه بوده و به سرعت و بدون دردسر سرهم شده و دو سر آن در خط لوله رزوه میشوند.
اتصالات رزوهای در صورت بروز نشتی نیاز به تعویض کامل دارند و از مشکلات آنها عدم توانایی در تعمیرشان است.
دو مدل رزوهها:
رزوههای بیرونی یا نَری (Male Threads) : در این نوع، رزوهها روی End Connectionها و در قسمت خارجی قرار دارند و در انواع مختلف و برای اهداف خاص به کار میروند.
اما بهعنوان یک قاعده، معمولاً از رزوههای داخلی یا مادگی (Female Threads) باستفاده میکنند.
همچنین این نوع اتصالات دو شکل مخروطی یا کاهنده (Tapor) و موازی (Parallel) نیز دارند در تصویر زیر تفاوت این دو را مشاهده میکنید.
۲. اند کانکشن فلنجی (Flanged Valve End Connections)
اتصالات فلنجی به راحتی و به سرعت در خطوط لوله نصب و جدا میشوند.
اتصال فلنجی با استفاده از دو فلنج و تعداد کافی پیچ دو طرفه و مهره انجام میشود. نکته مهم در ارتباط با شیرهای فلنجی این است که به دلیل همسانشدن سطح بیرونی شیر با خط لوله و اتصال آنها به وسیلهی تعداد زیادی پیچ و مهره گشتاور کمتری برای اتصال آنها به خطوط لوله احتیاج است.
اتصالات فلنجی در عین حال که قیمت پایینتری دارند در بسیاری از خطوط لوله با فشارهای بالا هم پُرکاربرد هستند.
همچنین از آنها در بسیاری از دماها استفاده میشود ولی با زیاد شدن دما محدودیتهایی را ایجاد میکنند.
۳. اند کانکشن جوشی (Butt Weld Valve End Connections)
اتصال جوشی و سوکتی مشابه یکدیگر بوده و تفاوت جزئی در نوع اتصالشان وجود دارد که در ادامه بررسی میشود.
در اتصال جوشی هر دو انتهای شیرآلات صنعتی به اندازهی ضخامت End Connectionها تراش داده شده و دوباره برای ورود به لوله هم تراش میخورند، سپس هر دو انتهای شیر را به خطوط لوله متصل کرده و آنها را جوش میدهند. اتصال جوشی دوام بهتری نسبت به سایر اتصالات داشته و برای خطوط لوله با دما و فشار بالاتر کاربرد دارند. اتصال جوشی برای انواع شیرهای صنعتی ایدهآل بوده ولی باید در خطوطی استفاده شوند که نیازی به جداسازیشان نباشد
بهعنوان مثال، برخی از شیرهای توپی از بالا باز میشوند و برای تعمیر میتوان همه محتویات داخلیشان را بیرون آورد.
۴. اند کانکشن سوکتی (Socket Weld End Connections)
همانطور که گفته شد این نوع از اتصالات مشابه اتصالات جوشی هستند و تفاوتشان در نوع اتصال به خطوط لوله است. در اتصال جوشی دو سر End Connectionها لببهلب با لوله جوش داده میشوند. حال آنکه در اتصال سوکتی، End Connectionها تا چند میلیمتر داخل لوله فرو رفته و سپس جوش داده میشوند. استفاده از آنها در شیرهایی که از استیل ساخته شدهاند رایج است و در خطوط لوله با دما و فشار بالا که نیازی به جداسازی مکرر شیرها نیست به کار میروند. اتصالات سوکتی عدم نشتی سیالات داخل خطوط لوله در فشار و دمای بالا را برای مدت زمان زیادی تضمین میکنند.
شرکت همیار فلز با سابقه فعالیت بیش از نیم قرن در زمینه آهن آلات توانسته است در سال ۱۴۰۰ بیش از ۹۶ میلیون و ۲۶۸ هزار کیلوگرم فولاد که معادل با ۱۳ برابر فولاد استفاده شده در برج ایفل است را به فروش برساند. شما با خرید آنلاین از همیار فرض میتوانید بدون محدودیت جغرافیایی و صرفه جویی در زمان با قیمت مناسب معاملات با صرفه انجام دهید. همیار فلز در تصمیم گیری راحت تر برای خرید به شما کمک میکند و میتوانید پس از ثبت سفارش با سرعت بالایی کالای خود را تحویل بگیرید.